BENEFICII

 

Avantajele medierii

·         Flexibilitatea datei si orei, fixate in acord cu agenda ambelor parti

·         Durata redusa, de regula 1-2 sedinte de mediere

·         Rapiditatea solutiei, in practica reusind deseori un acord in primele sedinte

·         Discretia si confidentialitatea medierii, discutiile purtandu-se doar in biroul de mediere. Mediatorul este obligat prin lege sa pastreze confidentialitatea medierii.

·         Mentinerea reputatiei si a imaginii in mediul de afaceri, prin evitarea unui proces public. Medierea protejeaza imaginea persoanei. Totul se va rezolva discret în biroul de mediere.

·         Participarea partilor la construirea solutiei finale, asistate de mediator. Mediatorul nu decide o solutia finala, doar faciliteaza comunicarea si conduce dezbaterile, ajutand persoanele sa aleaga singure rezolvarea disputei.Prin mediere, persoanele participă împreuna la identificarea unei solutii finale.

·         Pastrarea relatiei de afaceri dintre parti, prin solutia care este egal acceptata. Ambele părţi agreează soluţia iar relaţia de comunicare se păstreză.

·         Flexibilitatea procedurii de mediere, cu un set redus de reguli Procedura de mediere permite mediatorului sa isi adapteze metodele pentru a favoriza comunicarea părţilor si generarea solutiilor.

·         Costuri mai reduse, in raport cu un proces lung care ar trece prin toate fazele procedurale. Costurile medierii pot consta în onorariul mediatorului si eventualele cheltuieli ocazionate de mediere.

Alte avantaje procedurale:

Legea192/2006 privind medierea cuprinde prevederi favorabile persoanelor care isi solutioneaza litigiile prin mediere.

1.  Recuperarea taxelor judiciare de timbru

 In cazul in care procesul a fost deja dedus justitiei, persoanele aflate in conflict si implicate in proces au oricand posibilitatea de a isi rezolva disputa prin mediere: in primele faze ale procesului, inainte ca acesta sa ajunga in faza sedintelor de judecata, sau in orice faza ulterioara, inclusiv in apel sau recurs.

Daca au apelat la mediere, iar medierea s-a finalizat cu un acord de mediere, partile prezinta acordul final de mediere instantei, iar aceasta pronunta o hotarare, care de regula reproduce acordul de mediere, dupa o verificare, in conditiile legii.

Pentru a putea recupera taxa judiciara de timbru, este necesar ca partile interesate sa solicite expres acest lucru. În aceste cazuri, in hotararea finala instanta dispune si restituirea taxei judiciare de timbru  platita la inceputul procesului.

Exceptiile sunt prevazute de legea 115/2012: „Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia, cu exceptia cazurilor in care conflictul solutionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje si cauze succesorale”

„Instanta de judecata nu va dispune restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru investirea acesteia, in cazul in care conflictul solutionat este legat de o cauza succesorala pentru care nu s-a eliberat certificatul de mostenitor.”

De asemenea, daca s-a apelat la mediere, dar din diverse medierea nu reuseste, repunerea pe rol a cauzei va fi scutita de o noua taxa judiciara de timbru.

2. Suspendarea procesului pe parcursul procedurii medierii

Cum se obtine suspendarea judecarii?

Persoanele implicate intr-un proces civil au posibilitatea de a cere instantei suspendarea cauzei, daca au decis sa apeleze la mediere.  Conditiile supendarii sunt:

 • proces in cauza civila ( si , prin extindere a domeniului pentru persoane juridice, si cauza comerciala )
 • formularea cererii de suspendare de catre parti
 • prezentarea, odata cu cererea, a dovezii ca s-a inceput medierea

De asemenea, pe parcursul medierii, se suspenda si cursul termenului perimarii (stingerea procesului in lipsa vreunui act procedural al partilor )

Suspendarea judecarii si a cursului termenului perimarii se fac pentru o perioada de maxim 3 luni, de la data semnarii contractului de mediere.

Repunerea pe rol a procesului, dupa mediere

Dupa mediere, indiferent de modul de finalizare a medierii, partile trebuie sa repuna pe rol cauza.

 • daca medierea s-a finalizat cu succes, se va solicita incuviintarea intelegerii din acordul de mediere de catre instanta
 • daca medierea nu s-a finalizat cu succes, se va solicita continuarea judecatii cauzei

In toate cazurile, cererea de repunere pe rol a cauzei este scutita de o noua taxa judiciara de timbru, indiferent de rezultatul medierii.

3. Suspendarea termenului de prescriptie a dreptului de actiune

 Termenul de prescriptie reprezinta durata de timp de la un eveniment pana la care o persoana poate actiona pentru isi obtine un drept al sau, pe care il considera afectat prin acel eveniment. Daca actioneaza dupa acest termen, actiunea sa este lovita de nulitate.

Incurajand persoanele sa apeleze la mediere pentru rezolvarea conflictelor lor, legea suspenda, pe durata medierii, acest termen de prescriptie, tocmai pentru a permite persoanelor sa deruleze medierea fara constrangeri.

Calculul duratei suspendarii ia in considerare data semnarii contractului de mediere intre persoane si mediator, si respectiv  data semnarii acordului de mediere sau, dupa caz, a consemnarii esecului medierii printr-un document emis de mediator. De exemplu, daca teremenul de prescriptie pentru un drept este de 1 an, iar medierea se deruleaza pe parcursul a 30 de zile calendaristice (cu cateva sedinte de mediere), termenul de prescriptie se prelungeste cu 30 de zile.

Daca litigiul a fost stins prin mediere, printr-un acord de mediere, rezolvarea asteptata s-a obtinut.

Daca in urma mediereii nu se obtine o solutionare a litigiului, persoana care se considera afectata in dreptul sau poate continua demersul sau, in justitie.

Beneficiind de aceasta facilitate a legii, persoana care se considera afectata nu mai este nevoita sa inceapa mai intai o actiune in justitie, pentru repararea dreptului sau, ci poate sa apeleze prima data la mediere, avand ulterior justificarea documentelor de mediere pentru probarea suspendarii termenului sau de actiune in repararea dreptului respectiv.

Beneficiile pentru persoane fizice

Fiind  o modalitate informala, ce depinde de parti, timpul de rezolvare este foarte scurt.

Medierea este confidentiala si are un character privat. La mediere se creaza un cadru de confort si incredere care permite refacerea comunicarii si găsirea unei soluţii.

În mediere centru de greutate se muta de la aspectele juridice la interesele partilor, si nu trebuie ca partile sa aiba cunostinte juridice sau sa apeleze la specialisti in drept.          

Mediatorul nu are putere sa impuna o decizie sau sa forteze ajungerea la un acord. Mediatorul nu judeca.

In mediere nu e nevoie de martori sau probe. Partile cunosc problema lor, nu se impun expertize.

La sedinta de mediere au posibilitatea de a fi negociere toti cei implicati si cei care au putere de decizie asupra unei solutii.

Fiecare parte poate sa se adreseze direct celeilalte parti ,pentru a fi clarificate evenimente si situatii.

Intensitatea sentimentelor partilor se trasmite intr-un cadru controlat, astfel incat fiecare parte din mediere sa aiba o viziune mai realista a pozitiei altei parti si sa isi permita sa se gandeasca la propuneri care in afara medierii ar fi respinse.

La generarea variantelor de solutii participa toate partile implicate, pentru a ajunge la solutia reciproc avantajoasa, eficienta si durabila.

In cursul medierii partile sunt cele care detin controlul. Ele isi iau singure deciziile, solutia le apartine lor.

Comunicarea se face in conditii de respect reciproc.

In mediere toate partile castiga.

Solutia medierii este personalizata, ea tinand cont de dorintele, nevoile si posibilitatile partilor.

Onorariul mediatorului este platit de toate partile care participa la mediere.

Acordul de mediere contine solutia partilor si reprezinta vointa lor. Medierea este voluntara, dar odata incheiat un acord de mediere, el este obligatoriu pentru parti, fiind un contract sub semnatura privata.

In situatia in care se rezolva prin mediere un dosar care este pe rolul instantei, se restituie toate taxele platite pentru investirea instantei, indiferent in ce stadiu procesual se afla cauza.

Avantajele medierii la firme

In ceea ce priveste persoanele juridice medierea este benefica atat ăn litigiile comerciale cat si in activitatea curenta a firmei.

Solutionarea prin mediere inseamna:

 • cel mai scurt timp de rezolvare;
 • restituirea taxelor platite pentru investirea instantei;
 • intrarea rapida a sumelor recuperate in circuitul financiar;
 • pastrarea relatiilor comerciale;
 • pastrarea bunului renume a societatii;
 • confidentialitate;
 • costuri reduse;
 • solutie legala, personalizata;
 • imbunatatirea activitatii in cadrul firmei.